Wat als Hitler


Vorige week zat ik met Mies, mijn broer en schoonzus in een klein koffietentje.
Net achter de tuin van Gethsemane in Jeruzalem. Iedere keer als we in de buurt zijn, pauzeren Mies en ik daar eventjes. De Arabische eigenaar is een vriendelijke en gastvrije man en maakt een heerlijke cappucino. Op het terras ging een andere man zitten, zo rond de 60 jaar oud. Hij vroeg mij waar wij vandaan kwamen. Toen ik hem vertelde dat wij uit Holland kwamen, kwam er een brede glimlach met een verklaring dat wij een goed land waren met goede mensen. Aardig nietwaar? Hij stelde weer een vraag: “Waarom komen jullie naar Jeruzalem.” Ik vertelde hem dat dit was vanwege de dingen die God in zijn boek had geschreven over Jeruzalem en Israël en dat wij zowel van het land Israël, de Joden en de Arabieren houden. De man schamperde terug met: “Als Hitler zijn werk had afgemaakt, dan had er geen Israël bestaan en en waren er ook geen Joodse mensen.

Ik was geschokt en werd boos, maar merkte dat de Heilige Geest wilde dat ik rustig bleef. Ik vroeg hem of hij wist hoeveel mensen in opdracht van de monsterlijke dictator Hitler waren gedood. Hij antwoordde dat 6 miljoen overdreven was en dat het hoogstens honderdduizend konden zijn geweest. Ik vertelde hem hoeveel Joden er in Polen, Hongarije, Tsjechoslowakije, Duitsland, Frankrijk, België en Nederland etc. waren vermoord. En tenslotte hoeveel mensen van mijn eigen familie, vaders, moeders, opa’s en oma’s, kinderen en baby’s waren vermoord.

De man werd stil en mompelde dat het hem zo was verteld in de Palestijnse media. Ik zei tegen hem: “Lieve vriend, het wordt tijd dat je stopt met het zaaien van haat. De grootste kracht in het universum is de kracht van de liefde en de vergeving. Jezus is gekomen in de wereld om ons met God de Vader en met elkaar te verzoenen. Jij leeft NU, jij hebt NU de kans om in jouw omgeving de neerwaartse spiraal van haat en geweld stil te zetten. Jij hebt de verantwoording om de volgende generatie aan te spreken over liefde en vergeving en je af te keren van de haat en terug te keren tot God”.

Ik stond op en liep naar de man, gaf hem een stevige hun en vertelde hem over de liefde van God voor hem, het evangelie in een notendop. De man begon te huilen, we keken elkaar aan. De ban van de haat was gebroken. Ik huilde ook.
Laten we deze week ‘liefde zaaien’ in onze omgeving.

Jan

CONTACT

KLIK HIER

2021 @ Encouragers Unlimited